Pressmeddelande -
IT-chefer i Norden brottas med molnstrategier, föråldrade-system och driftstörningar
Molnstrategier som drar ut på tiden, gamla system som skapar komplexitet och återkommande driftstörningar. När GlobalConnect kartlägger hur nordiska IT-chefer ser på sin digitala infrastruktur är bilden tydlig: många står inför en svår balansgång mellan innovation och stabilitet – samtidigt som resurserna är begränsade.
"Den här undersökningen ger en unik inblick i de utmaningar och möjligheter som IT-chefer står inför idag," säger Anna Granö, Executive Vice President, B2B på GlobalConnect. "Det är uppenbart att många kämpar med att få ihop en fungerande IT-miljö samtidigt som kraven på säkerhet, kapacitet och flexibilitet ökar. Vi ser en komplex verklighet där gamla system måste integreras med nya lösningar och där molnstrategier inte alltid går enligt plan."
De flesta organisationer kombinerar olika metoder för datalagring
Rapporten, som bygger på intervjuer med 225 IT- och säkerhetschefer i Sverige, Norge och Danmark, visar bland annat på att molnmigreringen går långsammare i Danmark och Sverige. Medan 76 % av de norska IT-cheferna uppger att de har genomfört en omfattande molnmigrering, ligger siffran i Sverige och Danmark på drygt 40 %.
Enligt undersökningen är den vanligaste strategin en kombination av olika lagringsmetoder, såsom datacenter, molnlagring och interna servrar. Den högsta andelen organisationer som främst förlitar sig på molnlagring finns i Norge (33 %), medan den lägsta finns i Danmark (9 %).
Driftstörningar och osäkra system – Sverige sticker ut
IT-infrastrukturens stabilitet är en ständig utmaning, och här sticker Sverige ut negativt. Nästan 20 % av de svenska IT-cheferna rapporterar återkommande problem med centrala IT-system, jämfört med endast 3–4 % i Norge och Danmark.
Undersökningen visar också på att många organisationer brottas med gamla system som skapar onödig komplexitet. 9 av 10 IT-chefer anser att det är viktigt att kontinuerligt uppgradera sin IT-miljö, men många tvingas ändå hantera en mix av föråldrade system, lokala servrar och olika molntjänster – ofta från flera olika leverantörer.
"Frekventa driftstörningar påverkar direkt en organisations produktivitet samt förtroendet från kunder och andra intressenter. Moderna IT-infrastrukturer kan vara mycket komplexa, med hybrida lösningar som involverar flera olika leverantörer. Detta gör det särskilt viktigt att ha processer på plats för att förhindra att systemen blir sårbara, säger Emma Helton Security Product Manager på GlobalConnect
En fråga för hela organisationen – inte bara IT-avdelningen
Rapporten visar att vi befinner oss i en förändringsperiod där kraven på IT-infrastruktur ökar snabbt, både vad gäller kapacitet och säkerhet. Samtidigt hänger resurserna inte alltid med, vilket skapar en obalans mellan IT-miljöns behov och de resurser som finns för att hantera den.
"Det här är inte en utmaning som enbart ligger på IT-avdelningen att lösa," säger Anna Granö. "IT-infrastruktur och säkerhet är i dag affärskritiska frågor som måste vara förankrade på ledningsnivå. Att prioritera rätt, modernisera strukturer och samtidigt säkerställa stabilitet och säkerhet är en utmaning som kräver både strategiskt tänk och praktisk handlingskraft."
Läs hela rapporten här: GlobalConnect IT Insights: Digital Infrastructure - Möjligheter, hinder och drivkrafter ur IT-chefens perspektiv
Om undersökningen
Rapporten bygger på en undersökning genomförd av Demoskop på uppdrag av GlobalConnect. Totalt 225 IT- och säkerhetschefer i Sverige, Norge och Danmark intervjuades under september 2024.
Undersökningen täcker följande teman:
Del 1: Den nuvarande situationen
- Hur ser IT-chefer på sin övergripande IT-infrastruktur?
- Hur utvecklas molnstrategin?
- Kommer outsourcing att öka eller minska i framtiden?
- Hur väl håller cybersäkerheten?
Del 2: IT-chefers utmaningar
- Otillräckliga förutsättningar för att nå organisatoriska mål
- Problem i den dagliga driften
- Systemarv
Ämnen
GlobalConnect är en av de ledande leverantörerna av digital infrastruktur och datakommunikation i Norden och transporterar mer än häften av all datatrafik till och från Norden. GlobalConnect levererar fiberbaserade bredbandstjänster till mer än 830 000 privathushåll och nätverkslösningar till 30 000 B2B-kunder via sitt 235 000 kilometer långa fibernät i Danmark, Norge, Sverige, Tyskland och Finland. GlobalConnect sysselsätter cirka 2 000 personer och hade år 2023 en omsättning på 7,6 miljarder SEK.